Terasa Ferdinand 5

4 stele

o recenzie

  • Sursă imagine: cris cris

  • Sursă imagine: cris cris

  • Sursă imagine: cris cris

  • Sursă imagine: cris cris

Categorie:
Terase
Adresa:
Cluj-Napoca, Regele Ferdinand 5, Nr. 5 (vis a vis de magazinul central langa sala de jocuri seven)
E-mail:
terasaferdinand [at] yahoo.com
Web:
Telefon:
0755-375.753
Orar:
Luni: 8.00 - 3.00
Trimite unui prieten Share pe Facebook Share pe Twitter

Povestile nascute in jurul cetatii medievale sunt nenumarate iar umbrele nobililor si ale intalnirilor romantice la prag de seara se mai pot vedea si azi , tesute cu abur de mister, pe zidul vechii cetati care este parte componenta din Terasa Ferdinand 5. Nucleul medieval al orasului Cluj s-a format, din sediul comitatului Cluj, aflat pe teritoriul manastirii benedictine din Cluj-Manastur. Sediul comitatului s-a desprins de institutia benedictina la cumpana secolelor XI-XII. si s-a instalat în coltul de nordvest al fortificatiei Napocii romane, unde se va forma Cetatea Veche.
Noua fortificatie, precum si satul aflat în vecinatatea acesteia, a fost devastata dupa o scurta perioada de existenta, de invaziile tatare. Fortificatia a fost reconstruit si satul aflat alaturi a fost repopulat de catre ducele Stefan al V-lea (1257-1269), cel din urma devenind astfel un sat liber (villa), locuit de oaspetii de origine germana colonizati de catre rege. Satul se întindea probabil pe locul Pietei Unirii, în jurul bisericii ce a precedat biserica parohiala Sfântul Mihail. Dupa colonizarea oaspetilor centrul comitatului a fost mutat din Cluj în cetatea Lita.

Dupa ce în cursul secolului al XV-lea a fost construita noua incinta fortificata a localitatii, zidurile vechii cetatii au perdut rolul defensiv. S-a pastrat totusi incinta de nord si de vest a fortificatiei vechi, fiind încorporate, cu îmbunatatiri, în noua
constructie. Zidurile si turnurile de sud si de est au fost demolate treptat, santurile de apa fiind deasemenea desfiintate în vederea parcelarii acestor zone, devenite spatii centrale în tesutul noii urbe.

În turnul de sud-est a functionat începând din secolul al XV-lea penitenciarul orasului. Începând din sceolul al XVI. s-a marit apreciabil numarul femeilor întemnitate, mare parte a acestora fiind condamnate pentru vrajitorie, desfrânare sau
pruncucidere.

Azi se mai pastreaza doar anumite portiuni din zidurile vechii cetati dar urmele marilor iubiri au ramas la Ferdinand 5 acolo unde, dincolo de portile grele din lemn, pasesti intr-o lume in care ti-ai dori ca timpul sa stea in loc, o lume in care vechiul si noul se imbina la lumina felinarelor, intr-o creatie eclectica:o locatie care si-a redeschis portile pentru cei care inca mai stiu sa viseze si sa se desprinda pentru cateva ore din tumultul orasului, pentru a se transporta in lumile de altadata, aduse la standardele de azi.

Este locul in care puteti savura o cafea aromata de dimineata, fresh de portocale sau o limonada speciala in acea ora a zilei cand soarele iti aminteste de vacanta sau spre seara va puteti lasa alintati de cocktail-urile XXL: bullfrog, godfather, long island, sau cuba libre.

Te asteptam la Terasa Ferdinand 5, cu bauturi alese, concerte live, si acea prietenie peste care istoria nu lasa urme. Din luna iulie va pregatim si o mare surpriza: se va deschide bucataria care cu siguranta va fi pentru toate gusturile. Dar, deocamdata lasam un val de mister peste aceasta dezvaluire, dar cu siguranta nu va vom dezamagi, asa cum nici pana acum nu am facut-o.

Pentru cei care conduc sau nu isi doresc o specialitate cu alcool, noi recomandam un cocktail racoritor, pe care l-am denumit Ginger love si care se potriveste pentru orice ocazie, fie o intalnire de afaceri fie o sueta intre fete. Daca descrierea de mai sus v-a facut curios, va asteptam cu bratele, sau mai bine spus cu portile deschise sa va traiti
visele, deoarece la Ferdinand 5 toate povestile au un final fericit!

Profil actualizat acum 80 luni