joi
12 octombrie
ora 18:30
joi
12 octombrie
ora 22:00

Fenomenul "Piața Matache"

la H33, Horea Nr 33, Cluj-Napoca

Vă invităm să vizionați un documentar puternic, un document despre obrăznicie și despre nepăsare în gestionarea valorilor urbane.

Un documentar care stârnește revoltă, care descoperă în adâncul privitorilor nevoia de luptă, un film care îndeamnă la atitudine civică.

Bucureștiul este un oraș care a avut ghinionul să fie terenul de manifestare a orgoliului unor edili în același timp autoritari și megalomani. După demolările de amploare dictate de Ceaușescu în anii '80, orașul a rămas pradă dezvoltărilor imobiliare absolut haotice ale primelor decenii ale secolului nostru, în pofida luptei duse de cei care doreau să salveze Bucureștiul. Prin mijloace mai mult sau mai puțin legale, prin trafic de influență și perseverență, dezvoltatorii imoboiliari au sluțit încetul cu încetul patrimoniul istoric al orașului. Însă fără îndoiala, cel ma arogant și mai lipsit de scrupule aparat administrativ a fost cel manageriat de Sorin Oprescu.

Dragoș Lumpan, creatorul documentarului: "Zona Matache, din centrul Bucurestiului, a trecut prin schimbări radicale. Eu am inceput documentarea acestor schimbari in 2010. In perioada 2010 - 2016 am realizat filmari, fotografii de sine statatoare, dar si peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. La sfarsitul anului 2016 am realizat filmul documentar „Matache. Berzei – Buzesti“.

Filmul include interviuri cu arhitecți, urbanisti, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori din zonă. Si cu fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu.

Proiecția e urmată de o masă rotundă la care sunt invitați:
Dragoș Lumpan, creatorul filmului
arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România
arh/urb. Anamaria Vrabie, Urban INC, MKBT: Make Better, World Economic Forum
Călin Ilea, cofounder In/Out Festival
host: arh. Dan Clinci, Ordinului Arhitecților din România, Președinte Urbannect

Proiecția filmului este realizată în parteneriat cu AFCN și In/Out Festival.


Alte evenimente

miercuri
31 ianuarie
ora 19:00
miercuri
31 ianuarie
ora 21:00

duminică
25 februarie
ora 14:00
duminică
25 februarie
ora 18:00

duminică
25 februarie
ora 14:00
duminică
25 februarie
ora 20:00