Fenomenul "Piața Matache"

joi
12 octombrie
ora 18:30
joi
12 octombrie
ora 22:00

la H33, Horea Nr 33, Cluj-Napoca

Vă invităm să vizionați un documentar puternic, un document despre obrăznicie și despre nepăsare în gestionarea valorilor urbane.

Un documentar care stârnește revoltă, care descoperă în adâncul privitorilor nevoia de luptă, un film care îndeamnă la atitudine civică.

Bucureștiul este un oraș care a avut ghinionul să fie terenul de manifestare a orgoliului unor edili în același timp autoritari și megalomani. După demolările de amploare dictate de Ceaușescu în anii '80, orașul a rămas pradă dezvoltărilor imobiliare absolut haotice ale primelor decenii ale secolului nostru, în pofida luptei duse de cei care doreau să salveze Bucureștiul. Prin mijloace mai mult sau mai puțin legale, prin trafic de influență și perseverență, dezvoltatorii imoboiliari au sluțit încetul cu încetul patrimoniul istoric al orașului. Însă fără îndoiala, cel ma arogant și mai lipsit de scrupule aparat administrativ a fost cel manageriat de Sorin Oprescu.

Dragoș Lumpan, creatorul documentarului: "Zona Matache, din centrul Bucurestiului, a trecut prin schimbări radicale. Eu am inceput documentarea acestor schimbari in 2010. In perioada 2010 - 2016 am realizat filmari, fotografii de sine statatoare, dar si peste 300.000 fotografii speciale pentru timelapse-uri. La sfarsitul anului 2016 am realizat filmul documentar „Matache. Berzei – Buzesti“.

Filmul include interviuri cu arhitecți, urbanisti, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori din zonă. Si cu fostul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu.

Proiecția e urmată de o masă rotundă la care sunt invitați:
Dragoș Lumpan, creatorul filmului
arh. Șerban Țigănaș, Președintele Ordinului Arhitecților din România
arh/urb. Anamaria Vrabie, Urban INC, MKBT: Make Better, World Economic Forum
Călin Ilea, cofounder In/Out Festival
host: arh. Dan Clinci, Ordinului Arhitecților din România, Președinte Urbannect

Proiecția filmului este realizată în parteneriat cu AFCN și In/Out Festival.


 

Idei pentru Cluj
acum 3 zile

FreshBlood ... nu e un film cu vampiri, e despre inovare în sănătate, la Cluj

Comunitatea FreshBlood din Cluj vrea să faciliteze inovarea în sănătate, cu ajutorul tehnologiei

FreshBlood este o comunitate inițiată în Cluj, formată din doctori, studenți, IT-iști, psihologi și avocați, care are ca scop sprijinirea start-up-u ... citește mai mult ->

2
0

Idei pentru Cluj
acum 4 zile

Cel puțin trei școli din Cluj vor avea anul acesta pe fațade artă stradală. Proiectul pilot începe din vară.

Proiectul de artă stradală în curtea școlilor din Cluj va începe din vară și vizează minim trei școli în acest an

Proiectul "Artă în curtea școlii - lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul", una din inițiativele câștigătoare în cadrul bugetării particip ... citește mai mult ->

3
1

Idei pentru Cluj
acum 6 zile

Monitorizarea potențialului energetic al acoperișurilor, bazându-se pe radiația solară, câștigătoare la Cluj a concursului EO Clim Lab Romania, al Agenției Spațiale Europene.

Un proiect de monitorizare a potențialului energetic al acoperișurilor, câștigător la Cluj al concursului EO ClimLab, al Agenției Spațiale Europene

În week-end-ul ce a trecut (14-15 aprilie 2018), asociația ARIES Transilvania a organizat la Cluj un concurs de soluții la schimbările climatice, sub eg ... citește mai mult ->

1
0

Idei pentru Cluj
acum 6 zile

Bremen avea în 2017 peste 14.000 de utilizatori de car-sharing (la o populație de aproximativ 550.000 de locuitori), ceea ce a determinat dispariția a aproximativ 5.000 de mașini particulare de pe străzile orașului. Se poate și la Cluj?

Deși car-sharing-ul ar putea prinde viteză la Cluj, Primăria nu-i oferă sprijinul care ar trebui

Car-sharing-ul permite șoferilor să utilizeze temporar o mașină, pentru a se deplasa oriunde și oricând au nevoie în oraș, plătind doar cât folose ... citește mai mult ->

3
0

Idei pentru Cluj
acum 1 săptămână

Sibiul caută artiști care să picteze fațadele gri ale orașului. Clujul și-a asumat, prin bugetarea participativă, că va demara un proiect similar, în curtea școlilor.

Sibiul caută artiști care să picteze fațadele gri ale orașului. Clujul și-a asumat, prin bugetarea participativă, că va demara un proiect similar, în curtea școlilor.

Sibiul caută artiști care să picteze fațadele gri ale orașului, în cadrul Sibiu International Street ART Festival (SISAF), ediția a IV-a, ce va ave ... citește mai mult ->

3
1